Ana Sayfa Gündem Örümcek Ağları Neden Basitçe Çürümüyor

Örümcek Ağları Neden Basitçe Çürümüyor

Önce Bilgi
0 yorum

En dip bucaklarında ve dışarıda kimsenin girmediği kesimlerde görülen örümcek ağları bildiğiniz üzere dış etkenlerden bir şey kaynaklanmadığı sürece orada durabiliyor. Aslında örümcek ağlarının da bir ömrü var. Ama sahip oldukları bu ömür epeyce uzun.

Bu noktada aklımıza bir soru takılıyor: Uzun bir ömre sahip olan örümcek ağları nasıl oluyor da bu kadar dayanabiliyor? Sorumuzun yanıtı, yapılan yeni bir çalışmayla aydınlatıldı. Aslında örümcek ağları, örümcek çeşidine nazaran değişiklik göstererek saatle ya da haftalarla ölçülebilen ömre sahip. Bunu sağlayan faktör, çürümeye neden olan bakterilerin örümcek ipliğindeki azota kolay kolay erişemez olmasından kaynaklanıyor.

Azot, bakterilerin çoklukla hem büyüme hem de üreme için kullandığı bir besindir. Bakterilerin bu besine ulaşamamaları da örümcek ağlarına bir çeşit düzmece antimikrobiyal özellik kazandırıyor. Mütehassıslara nazaran daha evvel yapılan bir araştırma, örümcek ağlarının bakteriler büsbütün yok edebileceğini ortaya çıkarmıştı. Ama 23 Ekim’de Experimental Biology tarafından yayınlanan habere nazaran örümcekler, bakterileri öldürmek yanına ‘direnme stratejisini’ uyguluyor.

Örümcekler, ağlarını umumide bir mesken olarak görmenin yanı sıra yiyecek ve av yakalamak için kullanıyor. Binaenaleyh örümceklerin ağları vakitle meyyit böceklerle doluyor. Ağda bulunan böcek ölüleri de bakterileri çekiyor. Fakat çalışmayı yapan araştırmacılar, ipekle direkt temas eden bir bakteri örneği bulunmadığını açıkladılar. Araştırmacılar, daha sonra bakterilerin ipekteki azot rezervine ulaşmalarının engellendiği deneyler üzere birçok test ve deney gerçekleştirdi.

Araştırmacıların yaptığı bir öbür deney olan ipeğin besinlerle ıslatılması deneyi de fazladan azot bulunan ortamda bakterilerin ipek üzerinde basitçe üreyebileceğini ve velev onu parçalayabileceğini gösterdi. Bu sonuca ulaşan araştırmacılar, örümcek ağını bir çeşit yağla kaplamanın azot rezervlerinin bakteriyel erişime karşı korunmasına yardımcı olabileceği hipotezine ulaştılar.

Benzer Yazılar

Yorum Bırakın