Ana Sayfa Gündem OHAL Kararı Meclis’ten geçti

OHAL Kararı Meclis’ten geçti

Önce Bilgi
0 yorum

Merakla Beklenen OHAL Meclis’ten Geçti..

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 10 kenti etkileyen depremde can kaybı artıyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamayla 7 Mayıs’a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. Meclis onayına sunulan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Genel Kurul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı. Şentop, adeta yerkürenin yıkımı manasına gelebilecek 7,7 ve 7,6 ölçeğinde iki büyük deprem ile sayısız artçı depremlerin, 10 ilde, on binlerce vatandaşın ölümüne ve yaralanmasına neden olduğuna dikkati çekti.

Şentop’un konuşması sonrasında depremde hayatını kaybeden AKP Adıyaman Milletvekili Yakup Taş ve tüm vatandaşlar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ardından OHAL ilanıyla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı’na ilişkin tezkere üzerinde görüşmelere geçildi.

İlk sözü hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay aldı. Oktay, Meclis’te yaptığı konuşmada, “Yaşadığımız bu büyük afette göçük veya yıkım sonucu an itibari ile 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi yaralanmıştır. Geçici barınma ihtiyacının karşılanması için bölgede 100 binin üzerinde çadır kurulmuş ve 1 milyon 255 bin battaniye gönderilmiştir” dedi.

Oktay, “Türkiye geneli yol ağımızda ana arterlerin hepsi ulaşıma açıktır. Dün itibariyle tüm afet bölgesine kontrollü şekilde elektrik verilebilmektedir” bilgisini verdi.

151 vekilin oyu aranıyor

OHAL kararının, Anayasa ve TBMM İç Tüzük gereği en acil şekilde Genel Kurul’un onayına sunulması gerekiyor. Deprem nedeniyle milletvekillerinin bölgelerde görevli olmaları da dikkate alınarak, kararın yarın Genel Kurul’un onayına sunulması planlandı. OHAL için Meclis’te nitelikli çoğunluk aranmıyor ancak karar yeter sayısı için 151 vekilin oyu aranacak.

Muhalefet mesafeli

Öte yandan İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, 3 aylık OHAL süresinin 1 aya indirilmesi halinde destek vereceklerini bildirmişti. Dervişoğlu, CHP ile görüştüklerini, eğer OHAL’in bir eksikliğin giderilmesine kolaylık getiriyorsa buna taraftar olduklarını ancak süreyi uzun bulduklarını ilettiklerini vurgulamıştı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, dün yaptığı açıklamada, 10 ilde 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesine ilişkin “OHAL kararı doğru bir karar değildir. OHAL kararını reddediyoruz” demişti. Özkoç, afet bölgesi ilanıyla Afet Kanunu’nun yeterli olduğunu ifade etmişti.

Benzer Yazılar

Yorum Bırakın