Ana Sayfa Nedir? Şeker Hastalığı Nedir?

Şeker Hastalığı Nedir?

Önce Bilgi
0 yorum

Kronik bir hastalık olan şeker hastalığında beslenme önemli bir olaydır. Şeker seviyesinin sürekli olarak yükselmesi hastalığın belirtilerini arttırıp vücutta çeşitli hasarlara neden olur. Şeker hastalığında düzenli ve kontrollü tedavi önemli bir rol oynar. Uzun süre tedavi edilmeyen şeker hastalığı zaman içinde kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek hastalığının yanı sıra görme ve işitme bozukluklarına neden olur. Şeker hastaları düzenli olarak doktor kontrolünde tedavileri devam eder. Doktor kontrolünün yanı sıra hasta sağlıklı ve düzenli beslenmesi gerekir. Şeker seviyesini yükselten besinlerden kaçınıp doktorun önerdiği besinleri tüketmeleri gerekir. Şeker seviyesindeki dengeyi korumak için karbonhidrat içeren besinler tüketmek gerekir.

Diyabet Hastalarının Tüketmemesi Gereken Besinler Şunlardır:

1- Tahıllar: Tahıllı gıdalar şeker hastalarına önerilir. Tahılların işlenmemiş olanları tavsiye edilir. Kepekli tahıllar kan şekerinin sabit kalmasına yardım eder. Tahılların içeriğinde bulunan lif, kişinin gün boyu tok kalmasını sağlar. Tahılların yavaş sindirilmesi kan şekerinde ani değişikliklerin oluşmasını engeller.
2- Omega 3 Yağ Asitleri: Omega 3 yağ asitleri, balık yağı ve çeşitli besinlerde bulunur. Omega 3 yağ asitleri şeker hastalığının neden olabileceği kalp ve damar hastalıkları için iyi bir koruyucudur. Omega 3 yağ asit ihtiyacını keten tohumu, ceviz ve tuzlu su balıklarından karşılayabilirsiniz.
3- Bakliyat: Bakliyatlar bol lif içeren ve glisemik indeksi düşük besin gurubudur. Fasulye, bezelye ve mercimek yüksek oranda suda çözünebilen lifli besinlerdir. Kolesterolün ve kalp hastalıkları riskinin düşmesini sağlar. Diyabet hastalarının iyileşmesinde önemli rol oynar. Uzmanlar şeker hastalarına bol lifli bakliyatların tüketilmesini önerir.
4- Sebze ve Meyve: Şeker bakımından düşük, yağ ve kalorisi az meyvelerde bol miktarda lif bulunur.
Tüketeceğiniz meyvelerin suyunu sıkmadan taze tüketin. Meyvelerde bulunan lifler çekirdekte ve kabukta bulunur. Meyve ve sebzelerin içeriğindeki antioksidan bağışıklık sistemini güçlendirir.
5- Zeytin Yağı: Zeytinyağı kan şekerini sabit tutar. Kalp damar sağlığı açısından büyük önem taşır. Kalp krizi riskini azaltır.
6- Tarçın: Tarçın, diyabet diyetlerinde önemli bir yere sahiptir. Kan şekerini dengeler ve kötü kolesterolü düşürür.
7- Yoğurt: Yoğurt, diyabet hastalarına önerilir. Kalsiyum ve potasyum bakımdan zengin olan yoğurdu meyvelerinize karıştırarak tüketebilirsiniz.
8- Fasulye: Uzun süre tok tutar ve kan şekerinin ani değişimlerini engeller. Lif bakımından oldukça zengin fasulye sindirimi yavaşlatıp kan şekerini dengeler.

Benzer Yazılar

Yorum Bırakın