Ana Sayfa Nedir? Hipermetrop Nedir?

Hipermetrop Nedir?

Önce Bilgi
0 yorum

Hipermetropta tıpkı miyop ve astigmat gibi bir göz kusurudur. Hipermetrop olan kişinin göz merceğinde kırılan ışınlar görme merkezinin arkasına düşer. Kırılan ışınlar gözün arka kısmında odaklanır. Bu odaklanmaya bağlı olarak kişi bulanık görmeye başlar. Hipermetrop yaş ilerledikçe ortaya çıkan bir göz kusurudur. Hipermetrop oluşumu doğuştan da kaynaklanabilir. Halk arasında hipermetrop için yakını görememe olarak adlandırılır. Miyop göz kusurunun tersi durumu söz konusudur. Miyop olan kişide uzağı göremez. Miyop olan kişinin gözünün arka ve ön boyutu gereğinden kısadır. Gözün arkasına düşen görüntü net algılanamaz. Hipermetrop çocuklarda içe dönük şaşlığa neden olur. Hipermetrop derecesine uygun gözlük kullanımı ile tedavi edilir.

Hipermetrop Rahatsızlığı Çeşitleri Nelerdir?


1- Yapısal Hipermetrop: Gözün ön ve arka uzunluğu gereğinden kısa olması durumunda görüntü net olarak algılanamaz. Bu durum sonunda bulanık görünüş elde edilir. Göz normal uzunlukta olduğu durumlarda kornea ve merceğin eğri olması durumunda hipermetrop oluşur. Kırıcılık indeksindeki değişikliğe bağlı olarak meydana gelir.
2- Akomodatif Hipermetrop: Gözler yakını yeteri derecede yakını görememesi nedeniyle aşırı uyum sağlamaya başlar. Göz merceğinin kırıcılık gücünü arttırıp net görüş elde etmeye çalışır. Akomodatif uyum görme refleksini doğrudan etkilediğinden göz bebeğinin ufalması ve çocuklarda gözlerin içe dönmesi şeklinde ortaya çıkar.

Hipermetrop Neden Olur?


Göz merceğinde kırılan ışınların gözün arka kısmında odaklanması bulanık görüntüye neden olur. Hipermetropa neden olan bir diğer faktör ise gözün ön ve arka uzunluklarının normalden kısa olmasıdır. Bu durumda mercek görüntüyü algılamakta zorlanır. Hipermetrop kişilerde görme kalitesi yaşla doğru orantılıdır. Genç hipermetroplar hem uzağı hem de yakını iyi görürler. Yaşa bağlı olarak uyum sürecinin kuvvetli olması görüntü kalitesini doğrudan etkiler. Yaşın ilerlemesi ile birlikte yakında meydana gelen görme kusuru uzakta da etkisini gösterir. Zamanla yorgunluk ve ağrıya neden olan hipermetrop uygun derecelerdeki gözlük veya lens ile tedavi edilebilir. Hipermetrop herkeste doğuştan gelen bir görme kusurudur. Ancak genç yaşlarda göz kaslarının daha kuvvetli olmasıyla birlikte merceğin daha esnek olması sorunun farkına varılmasını engeller. Yaşın ilerlemesi ile birlikte yakını görme kusuru ortaya çıkar.

Hipermetrop Belirtileri Nelerdir?


Hipermetrop’un en belirgin belirtisi yakını görememe sorunudur. Kişiler nesneleri görmekte zorlanır. Bulanık bir görüş elde eder. Tedavi edilmeyen Hipermetrop göz tembelliğine neden olur. Doğuştan ağır hipermetrop olan kişiler hiçbir zaman net bir görüş elde edemezler. Çocuklarda meydana gelen hipermetrop çok küçük yaşlarda fark edilmesi zordur. Çocuk büyüdükçe yakından televizyon izleme, top oynarken topu yakalamakta zorlanma ve dikkat bozukluğu gibi belirtiler ile hipermetrop olduğu anlaşılır. Bu konuda ebeveynlerin iyi bir gözlem yapmaları oldukça önemlidir. Aksi halde tedavi edilmeyen hipermetrop çocukların okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek öğrenme güçlüğüne neden olur.

Hipermetrop Nasıl Tedavi Edilir?


Hipermetrop teşhisi için önce doktor muayenesi gerekir. Hipermetrop derecesine göre reçete yazılır. Net görüntü elde etmesi için hastaya gözlük yazılır. Gözlüğün yanı sıra son günlerde lens kullanımı oldukça arttı. Lens kullanımı dikkat ve titizlik gerektirir. Bilgisayar başında uzun çalışanlar için lens kullanımı önerilmez. Bilgisayar başında uzun süre çalışanların göz kırpma refleksleri azalır. Son dönemlerde görme kusurlarının tedavisinde sıkça kullanılan yöntemlerden biri de lazer tedavisidir. Lazer tedavisinde elde edilen başarının yanı sıra bir süre sonra gözlük numarasına geri dönüş söz konusu olabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Bırakın