Ana Sayfa Gündem Yıldız Kenter Hayatını Kaybetti

Yıldız Kenter Hayatını Kaybetti

Önce Bilgi
0 yorum

Ünlü Tiyatro oyuncumuz Yıldız Kenter, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesinde 91 yaşında hayatını kaybetti. Akciğer rahatsızlığından dolayı bir süre tedavi altında olan ve hayata gözlerini yuman Yıldız Kenter’i Saygı ile anıyoruz.

Yıldız Kenter Kimdir?

11 ekim 1928 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Yıldız Kenter, Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü başarı ile bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalıştı. Rockefeller bursu kazanarak American Theatre Winng, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı.  Annesi İngiliz Olga Cynthia (Turkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir) ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter’dir. 

Yıldız Kenter ünlü tiyatro sanatçısı Müşfik Kenter’in de ablasıydı. 3 kardeş olanların diğerinin ismi ise Güner Laker.’dir.

100’ün üstünde oyun oynadı, 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tenessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi uluslararası yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı. 1981’de “Devlet Sanatçısı” olarak ödüllendirildi.  Aynı zamanda UNİCEF Türkiye İyi Niyet Elçisi olarak sorumluluk projelerinde de yer aldı.

Yıldı Kenter Evliliği

İlk evliliğini 1951 yılında Yıldız Kenter, Nesrin Sipahi’nin kardeşi Nihat Akçan’la yaptı. İkinci evliliğini 1965 yılında Şükran Güngör ile gerçekleştirdi. Şükran Güngör 2002 yılında yaşama veda edene kadar birlikteydiler. Ünlü sanatçı ikinci evliliğinden çocuk sahibi olmadı. Tek çocuğu Leyla Kenter ilk eşi Nihat Akçan’dan 1952 yılında dünyaya geldi. 

Benzer Yazılar

Yorum Bırakın